Hoe goed isoleren pvc ramen en deuren het geluid | Kommerling

Ramen die het geluid isoleren: voor een gezonder leven

Wegen, industrie, spoorwegen, vliegtuigen: onze wereld wordt almaar lawaaieriger. Zeker in een drukbevolkt landje als België zijn er nauwelijks nog gebieden te vinden waar het echt stil is. Daarom is het ook zo belangrijk dat je dit lawaai uit je persoonlijke leefruimte houdt. Het is bewezen dat lawaai de gezondheid schaadt, zelfs als je je er niet langer bewust van bent. Het kan leiden tot hart- en vaatziekten, prikkelbaarheid en slechte concentratie.

geluid isoleren pvc ramen en deuren kommerling

Lekker slapen: maximaal 20 dB

De eenheid die wordt gebruikt om geluidssterkte of geluidsdruk te meten wordt overigens decibel (dB) genoemd. Meer dan 30 % van de bevolking is tijdens zijn slaap permanent blootgesteld aan een geluidsniveau van meer dan 50 dB. Dat is twee en een halve maal de aanbevolen maximale waarde (20 dB) voor slaapkamers. Geluidshinder krijg je sneller dan je denkt. Neem nu het geluidsniveau van een woning die aan de straatkant ligt en waar geregeld auto’s passeren. Dat is zowat 65 decibel. Afdoende bescherming tegen geluidshinder geeft de levenskwaliteit daarom een duurzame boost.

Nieuwe ramen met pvc profielen maken echt het verschil

Als je de geluidsisolatie bij je thuis wil verbeteren, moeten de ramen de hoogste prioriteit krijgen. Onze kunststof ramen zijn verkrijgbaar in een reeks geluidsisolatieklassen die afhankelijk zijn van de omgeving en de geluidsniveaus. Ultramoderne raamtechnologie met zeer duurzame PVC profielen en speciale functionele beglazing zorgt voor afdoende geluidsisolatie die alledaags lawaai daar houdt waar het thuishoort: buiten.

Niet vergeten: geluidsisolatie rollluikkast

Zoals we eerder al schreven: geluid dringt langs de kleinste kiertjes binnen. Naast de ramen en de profielen zijn ook de rolluikkasten van belang. Onze VariNova-rolluikkasten hebben een speciaal ontworpen geluidsisolatie en komen zelfs tegemoet aan de strengste geluidseisen in de omgeving van luchthavens. De geïntegreerde isolatie is beschikbaar in zowel een warmte-isolerende als akoestisch isolerende versie. De Uc-waarde van de Varinova-kasten is  Usb ≤ 0.85W/(m²K).

Muren en ramen moeten goed aansluiten

Afdoende bescherming tegen geluidshinder begint met deskundig advies en wordt pas perfect als ze behoorlijk is geplaatst. Per slot van rekening kun je alleen van echte rust en stilte genieten, wanneer de onderdelen correct en behoorlijk zijn geplaatst overeenkomstig de eisen van elk van de geluidsisolatieklassen. Door het gewicht van ramen met een hoge geluidsisolatiecoëfficiënt worden ook hoge eisen aan het kozijnontwerp gesteld. De statische eigenschappen, de stabiliteit en uitrukweerstand moeten juist zijn. Vergeet ook niet dat geluid net als water, koude of warmte binnendringt in de kleinste kieren. De ramen en het metselwerk moeten dus mooi aaneensluitend en luchtdicht worden afgewerkt. Alleen dan kunnen geluidsisolatiemaatregelen succesvol zijn en in belangrijke mate bijdragen aan de bescherming van je gezondheid.

Vertrouw voor uw geluidsisolatiemaatregelen alleen op professionals. Voor uitvoerig en kosteloos advies over bescherming tegen geluidshinder kun je terecht bij je Kömmerling-ramenspecialist in je buurt.

geluid isoleren pvc ramen en deuren kommerling

3 extra tips voor minder geluidshinder

• Tip 1: textiel dempt geluid

Een vloerkleed of tapijt, stoffen zetels, het helpt allemaal. Of hang een wandkleed op aan een grote muur: heel chic en geluidsdempend.

• Tip 2: maak grote ruimtes kleiner

Geen paniek. Om ruimtes te verkleinen hoef je niet te breken, te kappen of muren bij te metselen. Plaats bijvoorbeeld een kast in het midden van de woonkamer. Of installeer daar een schuifdeur.

• Tip 3: kamerplanten

Wist je dat planten een geluidsdempend effect hebben? Zo’n sierlijke kamerplant is bovendien ook heel gezond: ze zuivert de lucht.

Zelfs de beste geluidsisolatie heeft zijn grenzen

Snurk je of je partner? Besef dan dat het gesnurk behoorlijk kabaal kan maken: van 40 tot meer dan 80 decibel. Straf, zeker omdat de maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in een woning eigenlijk maar 45 decibel bedraagt … Volgens het Guiness World Book of records is Kåre Walkert uit Zweden de luidste snurker ter wereld: hij haalde in 1993 piekniveaus van 93 dB. In Engeland zou ene Jenny Chapman in 2009 zelfs 111.6 decibel gehaald hebben. Dat is luider dan een straalvliegtuig dat laag over de grond scheert. Daar is geen geluidsisolatie tegen opgewassen;-)

Meer weten over geluidsisolatie? Overleg met je Kömmerling raamspecialist.