Hoe energie besparen? Nieuwe pvc ramen en deuren kopen | Kommerling

Energie besparen met nieuwe PVC-ramen

Welke ramen isoleren het beste? PVC-ramen.

Met nieuwe PVC-ramen bespaar je maximaal op je energie- en verwarmingskosten en bescherm je het milieu. Energie is duur en wordt nog duurder. Reden genoeg om te beginnen met besparen waar het echt telt: de verwarming. Slim isoleren is de kwestie. Alleen het vervangen van oude ramen door moderne, geïsoleerde PVC-ramen kan merkbare besparingen op jouw verwarmingskosten opleveren.

energie besparen nieuwe pvc ramen en deuren kopen Kommerling

Wanneer ramen vervangen?

Ramen vormen een belangrijk onderdeel van een huis. Ze bepalen hoeveel warmte binnen blijft. Wist je dat in een ééngezinswoning het warmteverlies door de ramen kan oplopen tot 40% van de totale verwarmingsenergie? Oude ramen laten de meeste energieverliezen door, die ongeveer vier tot tien keer hoger zijn dan door ramen met thermisch isolatieglas. Op de vraag ‘wanneer ramen vervangen’ antwoorden we met deze algemene regel: ramen die vóór 1995 werden geïnstalleerd, voldoen niet langer aan de groeiende eisen voor energiebesparende, geïsoleerde huizen. En al zeker niet bij een passiefhuis. Er is dus een enorm besparingspotentieel.

Ramen en deuren in PVC: besparen kan.

Hoeveel energie kun je besparen? Kan dat in een waarde uitgedrukt worden? Zeker. De zogenaamde U-waarde geeft aan hoeveel warmte-energie verloren gaat aan de buitenkant. Je hoeft alleen maar te onthouden: hoe kleiner de U-waarde, hoe beter de thermische isolatie. En hoe groter de besparing op energiekosten. De vraag is natuurlijk ook: wat kosten ramen met dubbel of zelfs driedubbel glas, en weegt die kost op tegen de verwachte besparing? Lees verder hieronder!

Ramen vervangen bij renovatie

Het antwoord op de vraag is duidelijk: je haalt de investeringskost er vlot uit.

Het renoveren van een gebouw met nieuwe pvc ramen, of het verbouwen met nieuwe kunststof ramen, werpt zijn vruchten af in slechts een paar jaar. Het rendement van de investering wordt versneld door lagere energiekosten. Besef ook dat de kwaliteit van het leven stijgt samen met de waarde van het onroerend goed. Architecten en planners kunnen ook profiteren van subsidieprogramma’s. Belangrijk om te weten: de overheid verstrekt fondsen en leningen met een lage rente voor de vereiste investeringen. Dit zijn aantrekkelijke prikkels die bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van de CO₂-uitstoot. Vraag meer informatie en advies aan uw installateur. Of ontdek op energiesparen.be de laatste nieuwtjes over ondersteunende maatregelen van de overheid, zoals premies, leningen en kredieten. Zo is er bijvoorbeeld een aparte premie voor beglazing.

Waarom ramen vervangen een goed idee is

Sommigen opteren ervoor om enkel het glas te vervangen. Zo hoeven ze niet te breken of te kappen en het werk is vaak op 1 dag tijd gedaan. Het is ook goedkoper dan het integrale raam vervangen, inclusief de ramen. Toch is het meestal aangewezen om ook voor nieuwe ramen te opteren. En wel hierom.

• In de oude profielen past de nieuwste, meest isolerende beglazing vaak niet. Die is vaak wat te dik.

• Het nieuwe glas mag dan nog prima isoleren, maar als de oude profielen slecht isoleren, gaan warmte en koude er zo doorheen en vliegt je geld toch nog letterlijk door ramen en deuren naar buiten.

Klik hier om je huidig energieverbruik te berekenen.

energie besparen nieuwe pvc ramen en deuren kopen Kommerling

Hoeveel isoleren rolluiken?

Hoeveel warmte houden rolluiken tegen op een zonnige zomerdag? En omgekeerd: hoeveel koude houden ze buiten tijdens de winter? In beide gevallen: behoorlijk veel, het scheelt al snel enkele graden! Wie zelf pvc rolluiken heeft, is daar al lang van overtuigd. Toch twijfelen sommige mensen nog vanuit het vooroordeel dat rolluiken esthetisch geen meerwaarde hebben. Dat is natuurlijk verleden tijd. Bij sommige types rolluikkasten vormen raam en rolluik zelfs één geheel, waardoor de buitenkant en het interieur kunnen worden afgedekt met gips. Als je dat wil, maak je de kastbuitenzijde dus helemaal onzichtbaar. Laat je hier verder inspireren.

Ramen bestellen

Let op: laat enkel gekwalificeerde vakmensen je nieuwe ramen produceren en installeren. En niet alleen de juiste installatie is belangrijk, maar ook

• het profielontwerp,

• de overgang van profiel naar glas,

• en het type beglazing.

Jouw gespecialiseerde raamfabrikant zal je adviseren over welke moderne, thermisch geïsoleerde ramen ideaal zijn voor uw huis.