Welke ramen zitten in een passiehuis? Pvc ramen! | Kommerling

Welke ramen zitten in een passiefhuis?

Een passiefhuis staat voor een slimme manier van bouwen. Lees hieronder hoe ‘verstandig’ een passiefhuis wel is.

passiefhuis pvc ramen en deuren kommerling

Wat is een passiefhuis?

Een passiefhuis is een uiterst energiezuinig gebouw gericht op een optimaal winter- en zomercomfort. Tijdens het grootste deel van het jaar kan een passieve woning op kamertemperatuur blijven zonder een klassiek verwarmings- of koelingssysteem te gebruiken.Vandaag de dag wordt het passiefhuis objectief als de meest energie-efficiënte manier van bouwen beschouwd. Enkele verbruikcijfers igv een passiefhuis:

• Jaarlijks slechts max 15 kWh verwarmingsenergie per vierkante meter woonoppervlak nodig = het equivalent van 1,5 liter stookolie

• 90% minder verwarmingsenergie dan een traditioneel bestaand gebouw

• 75% minder dan een doorsnee nieuwbouw.

Passief huis: isolatie én ventilatie

De hoge energie-efficiëntie wordt mogelijk gemaakt door de combinatie van:

• het verfijnde meerkamerontwerp van de ramen,

• de luchtdichte constructie,

• de driedubbele beglazing,

• de gecontroleerde ventilatie met warmterecuperatie

• en het passieve gebruik van zonnestraling

Traditionele verwarming is niet langer nodig.

Door de regelmatige aanvoer van verse lucht op aangename temperaturen zorgt het passiefhuis voor een behaaglijk woonklimaat. Op de koop toe zijn er vrijwel geen grenzen, wat het bouwkundige ontwerp betreft. Hetzelfde geldt voor de ramen. In tegenstelling tot vroeger, toen het ontwerp van de ramen onderworpen was aan beperkingen en de zichtlijn van het profiel er log uitzag, zorgen de slimme ontwerpen van vandaag, met smalle profielen en een hoog percentage glasoppervlakken voor individuele ontwerpmogelijkheden en meer warmte-energiewinst. Ramen en deuren uit kunststof schrijnwerk zijn in elk geval een uitstekende keuze.

Normen passiefhuis

“Passiefhuis” is een duidelijk omschreven norm met duidelijk omschreven grenswaarden. Fabrikanten moeten deze waarden voor de passiefhuisnorm controleren door hun producten te laten certificeren als “met passiefhuis compatibele componenten”. Toonaangevende certificeringsinstellingen voor passiefhuisramen zijn het Passivhaus-Institut Dr. Feist en het Institut für Fenstertechnik (ift) in Rosenheim.

Wat zijn de verschillen tussen de certificaten van deze instituten? Wat hebben ze gemeen?

Het instituut Dr. Feist publiceerde zijn passiefhuisrichtlijn al in 1992. De ift-richtlijn WA-15/2 werd gepubliceerd in 2011. Beide instituten berekenen de warmte-isolatiewaarde voor het kozijn (Uf-waarde) overeenkomstig de eisen van DIN EN ISO 10077-2, maar met verschillende software. Het ift berekent deze waarde, maar meet ze bovendien met de warmtekast(hot box)methode, waarbij het raam tussen twee kamers wordt geplaatst die op een verschillende temperatuur worden gehouden. De zo gemeten waarde benadert de veldomstandigheden doorgaans beter dan de berekende waarde, waarbij noodzakelijkerwijs een veiligheidsmarge wordt gehanteerd. Dr. Feist betrekt heel het gebouw in de berekeningen van de warmte-isolatiewaarde, terwijl het ift alleen het raam zelf beschouwt.

passiefhuis pvc ramen en deuren kommerling

Kunststof ramen: geschikt voor passiefhuis

Alles wel beschouwd telt echter het volgende: beide instituten stellen voor hun certificering van ramen en glasgevels een totale warmtedoorgangscoëfficiënt (totale Uw-waarde) van maximaal 0,8 voorop. Vandaar blijkt zowel uit het ene certificaat als uit het andere dat ramen geschikt zijn voor een passiefhuis. Beide certificaten zijn dus een betrouwbare bron van informatie voor raamfabrikanten, architecten en projectontwikkelaars.

Correct advies en een behoorlijke plaatsing van de ramen zijn voor de efficiëntie van een passiefhuis cruciaal. Contacteer dus de vakkundige Kömmerling ramenspecialist in uw buurt voor al uw vragen over dit onderwerp.

Zonweringen bij passiefhuis

Zelfs mét ventilatie kan het nog behoorlijk warm worden in een passiefhuis. Bij zonnige dagen loopt de temperatuur snel op. Denk daarom aan extra zonweringen: een handig middel om de warmte buiten de passiefwoning te houden. Ook rolluiken en klapluiken zijn een mogelijkheid.

Nieuwe PVC ramen. Duurzaamheid voor mens en milieu.

Duurzaam handelen volgt het beginsel dat toekomstige generaties dezelfde vooruitzichten op een leven met veel kansen moeten hebben als wij. Dit kan alleen wanneer milieubescherming, economie en maatschappij een algemeen evenwicht bereiken, aangezien ze elkaar onderling beïnvloeden. Kömmerling draagt hieraan bij in de vorm van energie-efficiënte raamsystemen, loodvrije stabilisatoren uit nieuw materiaal en slimme recyclingconcepten.

Onze kunststof ramen en deuren voldoen aan alle warmte-isolatie-eisen en de daaraan verbonden energie-efficiëntie. In cijfers betekent dit dat onze verdelers wereldwijd elk jaar zo’n 15 miljoen raameenheden vervaardigen. Zo helpen ze ongeveer 300 miljoen liter stookolie besparen en zo wordt voorkomen dat jaarlijks 850 miljoen ki­logram CO2 in de atmosfeer terechtkomt. Een grote klus minder voor bossen met een oppervlakte van 90.000 voetbalvelden.

Voorts maken we minder gebruik van waardevolle hulpbronnen zoals fossiele brandstoffen, die zo bewaard blijven voor toekomstige generaties.

Hoe zit thermische isolatietechnologie in elkaar?

De voorbije twintig jaar heeft de raamtechnologie een reuzensprong voorwaarts gemaakt, vooral met betrekking tot hoogperformante warmte- en geluidsisolatie. Men zou kunnen zeggen dat oude en nieuwe ramen uit het oogpunt van energiebesparingen niet meer te vergelijken zijn. Maar wat is er precies anders aan kunststof profielen met nieuwe thermische isolatietechnologie? Laten we dit als voorbeeld nemen: proEnergyTec. Deze speciale technologie garandeert een hoge torsiestijfheid zodat er geen stalen versterkingen in het raam moeten geplaatst worden. De versterkingskamers worden in plaats daarvan met ProEnergyTec-schuim gevuld voor maximale thermische isolatiewaarden. Het schuim is milieuvriendelijk.

Zie video

Bij Kömmerling besparen we ook op grondstoffen

Sinds 2004 maken we in het nieuwe materiaal voor onze ramen geen gebruik meer van het zware metaal lood. De stabilisatoren worden nu uitsluitend vervaardigd uit calcium en zink. De jaarlijkse winning en het jaarlijkse verbruik van lood wordt daardoor met 6.500 ton verminderd. Dit is het equivalent van meer dan 160 vrachtwagenladingen. De loodvrije ramen bieden uiteraard al de klassieke kosteneffectieve voordelen van kunststof, inclusief duurzaamheid, weinig onderhoud, hoge rendabiliteit en uiterst goede warmte-isolatie.

ReFrame: nieuwe pvc ramen erin, oude ramen recycleren

We recyclen onze oude ramen en brengen ze opnieuw in onze materiaalkringloop, waar ze als maalgoed in onze profielen worden hergebruikt. Op basis van deze specifieke knowhow ontwerpen we producten die staan voor efficiënt gebruik van hulpbronnen en vandaar verantwoord handelen. Het gerecyclede materiaal in onze profielen is gemiddeld goed voor 90% minder uitstoot van broeikasgassen dan bij traditioneel PVC. Als oprichtend lid van het Duitse recyclinginitiatief Rewindo, zorgen we er ook voor dat oude pvc-ramen opnieuw in een gesloten kringloop worden gebruikt.

ReFrame is, zoals de naam zelf zegt, het concept van de Kömmerling raamprofielen die bestaan uit 100% gerecycleerd PVC-materiaal, van uitzonderlijke kwaliteit zijn en over een hoge energie-efficiëntie beschikken. Het gerecycleerde PVC-materiaal is afkomstig van o.a. productieresten en van profielen van ingezamelde oude ramen die verwerkt worden tot PVC-granulaat als grondstof voor nieuwe raam- en deurprofielen.

Om de toegevoegde waarde van ramen verder te optimaliseren, ontwikkelen onze ingenieurs de nieuwste productgeneraties met minder materiaal maar met betere technische producteigenschappen. Slimme kamersystemen en statische structurele kenmerken dienen enerzijds om zuinig om te springen met de hulpbronnen en leiden anderzijds tot buitengewoon concurrerende producten.

Wij willen immers onze klanten economisch en ecologisch perfecte systeemoplossingen bieden, die de beslissingen die ze vol vertrouwen nemen, verantwoorden. Doordacht en met verantwoordelijkheidsbesef – onze verbintenis tot duurzaamheid.

Wat kosten ramen en deuren die goed geïsoleerd zijn? Overleg met de Kömmerling-schrijnwerker uit je buurt.