Kömmerling Academy breidt zijn samenwerking met technische scholen uit. Na een geslaagd pilootproject met het VTI Brugge, bieden nu ook scholen uit Eeklo en Beringen een opleiding aan.
Met praktijkgerichte lessen over pvc stoomt Kömmerling jongeren zo klaar voor een carrière in de bouwsector.
Krapte op de arbeidsmarkt vraagt om oplossingen
Bedrijven ondervinden vaak moeite met het vinden van technisch geschoold personeel. De krappe arbeidsmarkt, vooral in sectoren als de bouw, speelt daar een rol in. Maar ook pas afgestudeerde leerlingen missen soms specifieke vaardigheden wanneer zij het werkveld betreden.
Kömmerling Academy: Brug tussen onderwijs en praktijk
Kömmerling komt aan die vraag tegemoet met Kömmerling Academy in Vlaanderen. De Academy biedt technische scholen een opleiding aan om leerlingen te introduceren in de wereld van PVC. Die lessen vinden tijdens de reguliere lesuren op school plaats, gespreid over het hele schooljaar.
Op die manier tracht Kömmerling de kloof tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt te verkleinen. In de eerste plaats voor de leerling zelf. Tezelfdertijd ondersteunt Kömmerling de scholen met een praktijkgericht lessenpakket en helpt bedrijven beter geschoolde werknemers te krijgen.
Een tweeledig doel: kennis en doorstroom
Het doel van de opleiding is tweeledig. “We willen de leerlingen eerst en vooral laten kennismaken met het product PVC,” zegt Jens Desmet, de verantwoordelijke voor Kömmerling Academy. “In houtrichtingen komt PVC doorgaans amper aan bod, terwijl daar intussen wel een grote markt voor is. En we hopen uiteraard dat die leerlingen later doorstromen naar de partners van Kömmerling.”
Praktijkgerichte opleiding met certificering
Een opleiding bestaat standaard uit vier lesmomenten. Het eerste deel is eerder theoretisch, met uitleg over het productieproces van PVC en een introductie in de algemene structuur van een bedrijf. Nadien volgen meer praktische lessen over hoe profielen in PVC worden gemaakt, hoe ze worden opgemeten en hoe ze correct worden geplaatst.
“Ook duurzaamheid komt uitgebreid aan bod,” zegt Desmet. “Bij de meeste mensen leeft nog steeds het idee dat plastic raamprofielen niet duurzaam zijn, maar dit klopt al lang niet meer. PVC-ramen zijn intussen volledig recycleerbaar.”
In de lessenreeks is eveneens een bezoek aan de Kömmerling-fabriek in het Duitse Pirmasens of aan een Select-partner in België inbegrepen, zodat de leerlingen inzicht krijgen in het reilen en zeilen van een bouwbedrijf. Na de opleiding krijgen de leerlingen een certificaat als ‘PVC-Technieker’, iets wat ze later aan hun cv kunnen toevoegen.
Duurzaamheid en praktijkervaring centraal
De Kömmerling Academy startte vorig schooljaar met een pilootproject in het VTI in Brugge. Dat werd positief geëvalueerd. “PVC en aluminium zijn amper gekend bij de leerlingen,” zegt Timothy Marichael, technisch coördinator van de afdeling hout in het VTI. “Die materialen spelen echter een rol in de bouw, dus willen we de jongeren daar kennis mee laten maken.”
“In samenwerking met Kömmerling geven we de leerlingen praktische vaardigheden mee,” zegt hij. “De kloof tussen school en industrie verkleint zo. En niet te vergeten: Kömmerling is een multinational. Die jongeren kunnen hun ogen de kost geven en dat opent dan weer perspectieven naar meerdere carrièremogelijkheden.”
Succesvol pilootproject breidt uit
Ook de onderwijsinspectie zal het goed vinden dat de school de brug naar de industrie maakt, meent Marichael. Dat Kömmerling Academy een leemte opvult in de scholen, blijkt uit het feit dat de opleiding dit schooljaar ook wordt aangeboden in scholen in Eeklo en Beringen.
“Er zijn amper richtingen die kunststofschrijnwerk aanbieden in hun lessenpakket,” zegt Bart De Vilder. Hij is technisch adviseur van de houtafdeling van Richtpunt Campus Eeklo, waar Kömmerling Academy een opleiding verzorgt in de richting Houttechnieken. “Vanuit de arbeidsmarkt is er evenwel vraag naar die kennis, maar scholen hebben de middelen en de ruimte niet om die leerdoelen zelf in te vullen. Dankzij Kömmerling kunnen we dit toch aan de leerlingen aanbieden.”
Brug slaan tussen industrie en onderwijs
De meerwaarde voor de school is niet ver te zoeken. “Het is voor een school onbetaalbaar om voor alle bestaande technieken zelf machines aan te kopen,” zegt De Vilder. Bovendien evolueert de industrie snel. Scholen willen graag met de laatste technieken aan de slag. Door een samenwerking op te zetten met industriële partners, zoals Kömmerling, hebben ze wel die mogelijkheid.
Waardevolle expertise van bedrijven
Daarnaast hebben bedrijven een verregaande expertise in hun vakgebied. “Onze leerkrachten hebben een goede expertise en kennis,” zegt Tom Vrancken van het Spectrumcollege in Beringen. Hij is er mee verantwoordelijk voor de technische opleidingen. “Maar bedrijven die iedere dag met iets specialistisch bezig zijn, hebben natuurlijk net iets meer expertise dan onze leerkrachten. Het is waardevol dat we die expertise aan de leerlingen kunnen doorgeven.”
In het Spectrumcollege geeft Kömmerling Academy trouwens les aan de richting Bouwwetenschappen uit de doorstroomfinaliteit. Dat zijn leerlingen die zich voorbereiden op een verdere studie, bijvoorbeeld om werfleider of architect te worden. De opleiding van Kömmerling Academy focust zich in dit geval dan ook meer op het theoretische aspect.
STEM-onderwijs en industriële samenwerking
“De school moet de ambitie hebben om het beste STEM-onderwijs (STEM staat voor science, technology, engineering en mathematics, red.) aan te bieden door samen te werken met de industrie,” zegt Vranken. “Maar dit is alleen mogelijk als bedrijven zich hiervoor kandidaat stellen. Het is heel goed dat Kömmerling dat doet.”
Interesse in één van onze opleidingen bij jou in school of binnen jouw bedrijf? Contacteer Jens Desmet
Email : jens.desmet@profine-group.com
Tel : 0499.25.25.16